Co dzieje się z ziarnami, zanim zajmą się nimi palarnie kawy?

Nawet nie jesteśmy świadomi tego, jak wiele etapów i procesów przechodzi kawa, zanim jej ziarna mogą zostać zmielone i zaparzone. Począwszy od zbiorów, poprzez suszenie i kończąc na palarni kawy. Okazuje się, że to właśnie ten ostatni etap jest najważniejszy, co jednak dzieje się z ziarnami, przed pojawieniem się ich w piecach palarni?

Wydobycie ziaren

Przygotowanie kawy to proces niezwykle złożony, a dopiero na samym końcu jej ziarna osiągają znany nam ciemny kolor – odpowiedzialne są za to palarnie kawy. Istnieje wiele odmian kawowca, natomiast z tylko dwóch można uzyskać kawę. Jest to arabica i robusta. Najlepsze warunki do wzrostu spotykają one w strefie równikowej, chociaż poradzą sobie w zróżnicowanych warunkach. Istnieje sporo krajów, które słyną z dystrybucji naprawdę dobrej kawy.

Wysoka temperatura i spora wilgotność to dobre warunki dla kawowca. Arabica najlepiej czuje się w warunkach wręcz tropikalnych, rosnąc na górzystych terenach, a te mogą wynosić do 2000 metrów. Robusta z kolei lubi jeszcze większe temperatura, natomiast tereny równinne. Co więcej, to właśnie ona jest odporniejsza na szkodniki i choroby. Te obydwie odmiany kawowca, uprawia się przede wszystkim w Indiach, Etiopii, Peru, Brazylii, Wietnamie i na Madagaskarze.

Zbiory oraz obróbka

Ziarna kawy, które lądują w naszym dystrybutorze kawy, swoją przygodę rozpoczynają podczas zbiorów na plantacji. Są one wydobywane z owoców kawowca, gdy osiągnąć odpowiednią dojrzałość. Jako, że to dość nierównomierny proces, bardziej opłaca się stosować ręczne zbiory. Duże plantacje, stosują jednak maszynowe zbiory, dla przyspieszenia tego procesu. Później, z owoców należy wyłuskać ziarna, a tutaj sprawdzają się dwa sposoby. Jest to suchy oraz mokry.

Przy mokrej metodzie, to woda służy do usunięcia skórki i miąższu, aż ziarna zostaną oczyszczone. Następnie, te suszone są na słońcu. Sucha metoda, zakłada usunięcie miąższu i skórki maszynowo. W wypadku obydwu sposobów, konieczne jest wyselekcjonowanie ziaren oraz rewizja ich jakości. Gdyby nie to, nie mogłoby dość do ich transportu do palarni kawy.

W palarni kawy…

Na ostatniej prostej obróbki kawy, konieczne jest nadanie ziarnom odpowiedniej barwy, która pozwoli wydobyć z nich znany nam wszystkim napój. Eksperci jednogłośnie uznają, że to właśnie świeżo wypalana kawa, jest tą najlepszą. Z uwagi na to, w wielu przypadkach palarnie kawy działają w krajach, w których docelowo ma dojść do sprzedaży ziaren.

Palarnie, zaopatrzone są w specjalne piece, które obsługiwane są przez profesjonalnych roasterów. Dzięki temu, że stosują oni odpowiednie parametry i ustawienia, zachodzi możliwość uzyskania przeróżnych smaków i rodzajów kawy. Tą koleją rzeczy, w palarniach otrzymuje się wiele różnych wersji kawy, które nadają się do parzenia wszelkich typów napojów kawowych.