Nawozy mineralne 

Dorodne warzywa i owoce do których mamy dostęp na rynkach, bazarach i w sklepach zawdzięczamy przede wszystkim skutecznym nawozom stosowanym przez sadowników i rolników.  Niestety w dzisiejszych czasach niełatwo jest wyhodować warzywa i owoce bez użycia środków takich jak nawozy mineralne. Rośliny poddawane są szkodliwemu działaniu promieni słonecznych. Wraz ze zmieniającym się klimatem lata stają się coraz bardziej upalne a zimy coraz mniej wilgotne.  Poza tym owoce i warzywa narażone są na działanie owadów, pasożytów, grzybów i chwastów, dzięki czemu jest spowolniony ich wzrost. Plony po zastosowaniu nawozów są dużo bardziej urodzajne dzięki czemu przez cały rok mamy dostęp do owoców i warzyw wysokiej jakości. Dobre pieczywo zawdzięczamy przede wszystkim mące, która jest wytworzona ze zbóż wysokiej jakości.  Jeżeli nie zastosujemy odpowiednich nawozów mineralnych zboża mogą zostać objęte chorobą, a rolnicy poniosą wysokie straty finansowe. Konsekwencje słabych zbiorów ponoszą również konsumenci, ponieważ ceny żywności wzrastają a owoce i warzywa dostępne na rynku są gorszej jakości. Nawozy mineralne stosowane w rolnictwie i ogrodnictwie posiadają wszystkie odpowiednie atesty i są bezpieczne dla środowiska, ludzi i zwierząt. 

Nawozy mineralne:  nawozy azotowe, potasowe i fosforowe

Nawozy mineralne są skomponowane w taki sposób, aby zapewnić odpowiednie składniki mineralne w zależności od gatunku danej rośliny. Bardzo ważne jest przestrzeganie dawek i używanie takiej ilości preparatu jaka zalecana jest przez producenta na opakowaniu. Dodawanie zbyt dużej ilości nawozu może spowodować uszkodzenie korzeni roślin lub ich obumarcie.  Stosowanie nawozów mineralnych wymaga również zachowania wszelkich środków ostrożności. Należy chronić przede wszystkim skórę rąk nosząc rękawiczki i nie dopuścić do tego, aby preparat dostał się do oczu. Wszystkie środki chemiczne powinny być również przechowywane w bezpiecznym miejscu, niedostępnym dla zwierząt i dzieci. Nawozy azotowe stosowane są przede wszystkim wiosną, ponieważ azot wpływa korzystnie na wzrost liści i części zielonych rośliny. Nawozy fosforowe zazwyczaj importowane są do Polski ze względu na małą ilość zasobów w naszym kraju. Nawozy fosforowe możemy podzielić na te wolno działające, szybko działające i bardzo wolno działające.  Głównym składnikiem odżywczym jest fosfor. Nawozy potasowe wykorzystywane są zazwyczaj przed siewem. Aby nawozy potasowe działały jak najbardziej efektywnie powinno się je wymieszać z glebą, ponieważ ich nadmiar może doprowadzić do zmniejszenia zawartości magnezu i wapnia w glebie. Na rynku dostępne są również nawozy wieloskładnikowe, które są przeznaczone do konkretnych roślin takich jak borówki, drzewa owocowe, hortensje, róże czy krzewy liściaste. Entuzjaści ogrodnictwa mogą również korzystać z nawozów wolno działających, składniki odżywcze uwalniane są stopniowo dzięki czemu roślina cały czas otrzymuje mikroelementy niezbędne do jej wzrostu i rozwoju. Jest to też doskonała metoda dla osób, które boją się przenawożenia. Na rynku istnieją również nawozy chelatowe, które zawierają żelazo. Producenci komponują środki ochrony roślin w taki sposób, aby działały jak najbardziej efektywnie i chroniły rośliny przed chwastami, owadami, grzybami i negatywnymi czynnikami środowiska.  Na świecie powstaje jednak coraz więcej gospodarstw ekologicznych, które unikają stosowania nawozów dzięki czemu każdy konsument znajdzie na rynku produkty dostosowane do swoich potrzeb.