Nawozy naturalne do warzyw

Świeże warzywa prosto z ogródka trafiające na nasze stoły – czy może być coś lepszego na wiosenne lub letnie śniadanie? Wszyscy cenimy sobie możliwość zjedzenia takich świeżych płodów ziemi, jednak żeby było to możliwe musimy odpowiednio zadbać o to, żeby wyrosły i były jak najbardziej naturalne i jak najsmaczniejsze. W tym celu warto stosować nawóz do warzyw. Dzięki nim, z jednej strony mamy pewność, że dostarczamy naszym uprawom żadnych szkodliwych środków chemicznych, z drugiej zaś strony, zapewniamy im wszystkie niezbędne do rozwoju i wzrostu składniki odżywcze, a przy okazji tak potrzebną próchnicę, która ma bardzo korzystny wpływ na polepszenie jakości gleby i jej właściwości. A jak wiadomo – lepsza gleba, to lepsze plony. Dlatego też obecnie coraz więcej osób odchodzi od stosowania nawozów sztucznych na rzecz wspomnianych wyżej nawozów do warzyw, owoców, czy zbóż, co przekłada się na wysokiej jakości żywność trafiającą na nasze stoły.

Rodzaje nawozów naturalnych, które warto zastosować przy uprawie warzyw

Istnieje bardzo duży wybór tego typu nawozów stosowanych w rolnictwie ekologicznym. Są to głównie dobrze nam znane obornik, gnojówka, czy kompost. Te dwa pierwsze są typowo pochodzenia zwierzęcego, natomiast ten ostatni zawiera zarówno elementy zwierzęce, jaki roślinne. Każdy z nich będzie odpowiedni w roli nawozu naturalnego do warzyw, jednak trzeba pamiętać, że niektórych z nich nie można sadzić bezpośrednio po nawożeniu ziemi. Nie sposób tutaj oczywiście wymienić wszystkich warzyw które można lub których nie można sadzić od razu oraz ile czasu powinno upłynąć, jednak informacje takie bez problemu można znaleźć w magazynach branżowych, czy też w Internecie. A w razie potrzeby można podpytać bardziej doświadczonych rolników, tudzież osoby, które po prostu hodują podobne warzywa na swojej działce, czy w ogródku. Ponadto, trzeba sobie zdawać sprawę kiedy jest najlepszy czas na zastosowanie danych nawozów do warzyw. I tak na przykład nawożenie obornikiem da najlepsze rezultaty, jeśli zastosujemy je jesienią. Można to zrobić również wiosną jednak z pewną dawką ostrożności, pamiętając o wspomnianych wyżej czynnikach. W zasadzie obornik jest jednym z nawozów stosowanych w rolnictwie już od jego początków, kiedy jeszcze nie istniały nawozy sztuczne, a ludzie stosowali to, co mieli dostępne na wyciągnięcie ręki. Sposób ten sprawdzał się w tamtych czasach, ale sprawdza się również obecnie, dając naprawdę dobre rezultaty. Jeśli jednak nie posiadamy zbyt wielu zwierząt gospodarskich możemy posłużyć się kompostem, osiągając równie dobre efekty. W odróżnieniu od obornika, jest to nawóz głównie roślinny, który możemy stworzyć na własnym podwórku, czy na posiadanej przez nas działce w sposób łatwy i bezproblemowy. Oczywiście, jeśli nie mamy takiej możliwości i nie dysponujemy obornikiem, czy kompostem, z powodzeniem możemy kupić tego typu nawozy naturalne do warzyw w niemal każdym sklepie ogrodniczym i zastosować je przy naszych uprawach.