Zdrowa czekolada

Czekolada nazywana jest królową słodyczy. Wszyscy lubimy ją jeść. Sami wybieramy, jaką czekoladą zamierzamy się raczyć. Gdy spożywamy łakocie czekoladowe, nie zastanawiamy się, jaki wpływ może mieć właśnie czekolada na nasze samopoczucie. W tym wpisie opowiemy sobie co nieco na temat czekolady, która jest bardzo smaczna. Otóż, czekolada sklep oferuje na jej różne rodzaje i gatunki.

W jaki sposób powstaje czekolada?

Czekolada swój początek ma w krzewie kakaowca. Ogromne uprawy tej rośliny znajdziemy w Ameryce Południowej, na Karaibach, w Afryce oraz w Malezji i Indonezji. Ziarna tej rośliny różnią się między sobą przede wszystkim walorami zapachowymi oraz smakowymi. Wiele zależy od regionu, z jakiego pochodzi roślina. Na przykład te rośliny, których ziarna pochodzą z Madagaskaru, wyróżniają się aromatem, który jest delikatny oraz mają lekki posmak cytrynowy. Różnice są zauważalne. Zanim rozpocznie się proces produkcyjny, ziarna z kakaowca muszą wcześniej przejść przez odpowiednie etapy. Najpierw trzeba je zebrać. Musimy pamiętać, że krzewy kakaowca podlegają procesowi owocowanie nawet przez cały rok. Plantacja krzewów kakaowca jest aktywna praktycznie bez żadnych przerw. Owoce kakaowca są bardzo gorzkie w smaku oraz są aromatyczne. W dalszej kolejności ziarna poddawane są obróbce. Są suszone, prażone oraz łamane. Gotowy produkt możemy kupić w sklepie czekoladowym.

Zdrowa czekolada? Dlaczego nie?

Wiele tysięcy lat temu Olmekowie uważali, że czekoladę można stosować w celach medycznych. Naukowcy w obecnych czasach potwierdzili aspekt zdrowotny czekolady. Warto zauważyć, że niektóre składniki czekolady mają pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy. Czekolada przyczynia się także do podniesienia poziomu glukozy we krwi. Dzięki spożywaniu czekolady podnosi nam się poziom endorfin (hormon szczęścia). Jak widać, spożywanie czekolady może być korzystne dla naszego organizmu oraz zdrowia. Oczywiście powinniśmy zachować pewien umiar, gdyż gdy kupimy czekoladę w sklepie i będziemy ją spożywać w nadmiernych ilościach, wtedy wzrośnie ryzyko pojawienia się takich chorób jak cukrzyca lub inne choroby naczyniowo – sercowe. Musimy być przede wszystkim ostrożni i uważać na przejadanie się słodką czekoladą. Obok tej kwestii nie możemy przejść obojętnie. Niektóre składniki czekolad przetwarzane są w serotoninę. Ta ma świetny i korzystny wpływ na nasz układ nerwowy. Ciekawostką jest fakt, że czekolada jest także afrodyzjakiem. Dostarcza do organizmu fenyloetyloaminy. Teraz już wiemy, że spożywanie czekolady w odpowiednich ilościach może okazać się dla nas zbawienne.